fbpx

Σχολική Προετοιμασία

Home / Σχολική Προετοιμασία

Σχολική Προετοιμασία

Προετοιμασία για το σχολείο

Η εκπαίδευση είναι μια δυναμική διαδικασία κατά την οποία οι προηγούμενες εμπειρίες επηρεάζουν τις επόμενες. Στις σημερινές συνθήκες της κοινωνίας, η βοήθεια για τη σωστή προετοιμασία των παιδιών μας για το σχολείο είναι πολύ δύσκολη. Δεδομένου ότι συνήθως οι γονείς, ιδίως οι εργαζόμενοι, επιθυμούν αλλά δεν έχουν το χρόνο ή τις γνώσεις να βοηθήσουν. Με τη νέα σχολική χρονιά, στα πλαίσια των εξελίξεων και των αναγκών στην εκπαίδευση, θα έχουμε τη δυνατότητα να υποστηρίζουμε καθημερινά τη μελέτη τους στα μαθήματα του σχολείου.

Ώρες μαθημάτων

Ο συνηθέστερος ανασταλτικός παράγοντας στην προσπάθεια ενός μαθητή είναι η ανεπαρκής και αποσπασματική μελέτη στο σπίτι. Για το λόγο αυτό τα μαθήματα θα γίνονται καθημερινά 3:00 με 4:30 και 4:30 με 6:00. Έτσι οι μαθητές με μιάμιση ώρα μελέτης θα έχουν αφομοιώσει την ύλη της επομένης μέρας.

Μαθήματα και στις αργίες

Η σχολική μελέτη δεν σταματά τις ημέρες που τα σχολεία παραμένουν κλειστά λόγω απεργίας, εκδρομής ή κατάληψης. Έτσι υπάρχει χρόνος για να καλύψουμε και κενά προηγούμενων ετών. Η καθημερινή σταθερή μελέτη βοηθά το παιδί να αποκτήσει συνέπεια και σύστημα στο διάβασμα του.

Τα σημαντικότερα μαθήματα

Για τους μαθητές της Γ’ και της Δ’ τάξης υπάρχουν νέα μαθήματα και νέες δραστηριότητες. Ιστορία και Θρησκευτικά μαζί με την Γλώσσα και τα Μαθηματικά καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο τμήμα των δραστηριοτήτων για τις χρονιές αυτές.

Στις τάξεις Ε’ και ΣΤ’ η μελέτη είναι περισσότερο συστηματική και ένας από τους στόχους είναι η σωστή προετοιμασία των μαθητών για την επόμενη βαθμίδα της εκπαίδευσης. Νέα μαθήματα εμφανίζονται για πρώτη φορά και μέσα από το διευρυμένο πρόγραμμα και με τις σύγχρονες μεθόδους διδασκαλίας η γνώση έρχεται αβίαστα, ομαλά και ευχάριστα.

Σκοπός των προγραμμάτων αυτών είναι να μάθουν τα παιδιά πως να προετοιμάζονται για το σχολείο, κάτι που θα τα βοηθήσει και αργότερα στο Γυμνάσιο και το Λύκειο.

Καθημερινή Μελέτη

Η μελέτη του παιδιού δεν χρειάζεται να είναι αγχωτική, αρκεί να είναι καθημερινή!

Στόχος του καθημερινού προγράμματος μελέτης, είναι η καθημερινή και περισσότερο αποδοτική προετοιμασία όλων των μαθημάτων της επόμενης ημέρας. Απώτερος σκοπός μας, είναι η κάλυψη γνωστικών κενών και η ανάπτυξη νέων γνώσεων και δεξιοτήτων.

Οι μαθητές μας, προσέρχονται καθημερινά στο χώρο μας μαζί με τα βιβλία και τα τετράδια τους, ενώ έμπειροι και εξειδικευμένοι εκπαιδευτικοί αναλαμβάνουν την καθημερινή τους προετοιμασία μέσω εξατομικευμένων προγραμμάτων μελέτης βασισμένων στις ανάγκες του κάθε μαθητή ξεχωριστά.

Με συνεχή καθοδήγηση, ο μαθητής οργανώνει το διάβασμά του, ενώ ο καθηγητής βρίσκεται συνεχώς δίπλα του, οργανώνοντας τη μελέτη του, καλύπτοντας απορίες, καθοδηγώντας και ελέγχοντας την απόδοσή του.

Δημοτικό

Η μελέτη των μαθημάτων της επόμενης ημέρας, καταλήγει τις περισσότερες φορές, σε μια χρονοβόρα, κοπιαστική και μη αποδοτική διαδικασία.

Ο λόγος για τον οποίο συμβαίνει αυτό, είναι επειδή στο σπίτι η προσοχή του παιδιού μπορεί εύκολα να διασπαστεί από πολλά και διάφορα ερεθίσματα καθώς επίσης, επειδή ο μαθητής δεν έχει εκπαιδευτεί στον τρόπο που πρέπει να μελετά.

Στο Mantzou School, στόχος μας είναι το παιδί να κατακτήσει όλες εκείνες τις στρατηγικές μελέτης, που θα το καταστήσουν ικανό να μελετά μόνο του τα μαθήματα της επόμενης ημέρας γρήγορα και αποτελεσματικά.

Στην πορεία αυτή προς την αυτονομία και τον αυτοέλεγχο, ο μαθητής έχει πολύτιμους βοηθούς έμπειρους και εξειδικευμένους καθηγητές, οι οποίοι τον καθοδηγούν ανάλογα με τις ανάγκες και τις δυνατότητές του.

Ακόμη, είναι σημαντικό ότι ο μαθητής μελετά σε έναν χώρο ευχάριστο, φιλικό και ειδικά σχεδιασμένο ώστε να εγγυάται την ασφάλεια και την άνεσή του αλλά και την απουσία ερεθισμάτων που μπορεί να του διασπάσουν την προσοχή.

Στο τέλος του μαθήματος, το παιδί έχει μελετήσει αποτελεσματικά και χωρίς κόπο τα μαθήματά του, με αποτέλεσμα και οι γονείς να έχουν την δυνατότητα να περάσουν πολύτιμο ποιοτικό χρόνο μαζί του στο σπίτι.

Γυμνάσιο

Η μετάβαση από το δημοτικό στο γυμνάσιο, συχνά συνοδεύεται από συναισθήματα αγωνίας για το άγνωστο αλλά και προσμονής για το καινούργιο.

Καθώς αυξάνονται οι απαιτήσεις του σχολείου, ο στόχος είναι διττός:

  • Το αποδοτικό διάβασμα και η σωστή αξιοποίηση του χρόνου.

Αρχικός στόχος είναι η εκμάθηση του μαθητή να βασίζεται στις δικές του δυνάμεις, να οργανώνει το διάβασμά του και να μελετά αποτελεσματικά. Σε αυτό το ταξίδι του παιδιού από το δημοτικό στο γυμνάσιο, είναι σημαντικό να έχει δίπλα του έναν σύμμαχο, τον καθηγητή του, ο οποίος θα βρίσκεται πάντα δίπλα του με προθυμία να δείξει τον τρόπο και να λύσει απορίες, με σκοπό το παιδί να αποκτήσει αυτοπεποίθηση και να χτίσει γερές βάσεις.

  • Η εμβάθυνση στα βασικά μαθήματα (θεωρητικά και θετικά) και η ενίσχυση των μαθητών σε αυτά.

Ο καθηγητής προσφέρει στον μαθητή πλούσιο υλικό και σημειώσεις με σκοπό να βοηθήσει τον μαθητή να κατανοήσει σε βάθος τα γνωστικά αντικείμενα, να καλύψει τυχόν κενά και να οδηγηθεί στην πρόοδο και την επιτυχία.

Οι υπεύθυνοι παιδαγωγοί και καθηγητές μας ασχολούνται εξατομικευμένα με τις αδυναμίες του κάθε μαθητή και τον εντάσσουν στο σύνολο ώστε να νιώσει εξίσου δυνατός.
Δείτε και τις υπόλοιπες υπηρεσίες εκπαίδευσης που παρέχουμε όπως οι ξένες γλώσσες και η ρομποτική.